19. 04. 2013 |
Články

Hodnocení táborů

Kde jsou ty časy, kdy se na vesnici vyhlížel krajánek a v hospodě se zval na pivo, aby všem pověděl co je ve světě nového. Dnes už ani nemusíte vysedávat s maminkami na pískovišti každé dopoledne bez ohledu na počasí jen proto, aby jste zjistili, kde je levnější mléko. Dnes si stačí jen doma sednout a zuřivě klikat myší. Z života se stal film a mi si na něj můžeme přečíst recenzi. A i díky tomu si můžeme ušetřit spoustu času a nervů s tím, kam pošleme své děti na letní tábor.

„Ahoj Maruš, jak se máš?“
„ Fajn a ty?“
„Jde to, jen nevím co s klukem o prázdninách. Babička je nějaká nemocná.“
„Tak ho pošli na tábor a budeš mít od něj na tři týdny pokoj.“
„Ale no tak …. :-) „
„Ne teď vážně. Minulý rok jela Maruška na tábor poprvé a letos už se moc těší. Matouše tam letos pošlu poprvé. Tak tam pošli taky Pepíka, bude tam mít kamaráda a ti vedoucí jsou pravdu dobří….“

Tak takhle nějak to ještě před pár lety vypadalo, když jste zvažovali účast svého dítěte na táboře. Poptali jste se kamarádů a kamarádek a zjistili od nich co nejvíce informací o dostupných táborech. Pak dorazili na informativní schůzku k táboru, viděli nějaké fotky z předchozích ročníků, dozvěděli se o čem bude letošní tábor a tahali tam rozumy z vedoucích, popřípadě z ostatních rodičů. A tím to většinou končilo, protože byly vyčerpány všechny možnosti. Doba ale pokročila, nabídka táborů je širší než před lety a je zde také více možností jak se o konkrétním táboru něco dozvědět. Zatímco dříve jste museli spoléhat jen na své kamarády a popřípadě na ostatní rodiče při jedné schůzce, dnes je vám pomocníkem celý internet. I když v tomto případě nám bude stačit jen jeho část - recenze.

Už jsme si zvykli, že u každého produktu nebo služby (a tábor rozhodně je službou) je kolonka recenze nebo hodnocení. To je velice užitečný nástroj, jak se dozvědět o dané věci více než jen její strohý popis - můžeme zde najít příspěvky popisující subjektivní pocity, stejně jako dobře zpracovanou analýzu technika z oboru. U hodnocení táborů to bude asi trochu složitější, protože tábor je o prožitku. O to jsou pro nás jako rodiče, kteří zvažují kam pošlou své dítko, důležitější názory jiných lidí. Potřebujeme, takříkajíc, zprostředkovanou zkušenost, což nám právě recenze umožňuje.

Ale jak se říká: Jedna pomluva vydá za deset pochval. Kdo z nás občas nečetl nějakou recenzi, hanící například film a pak ho jen kvůli ní zavrhl? Nebo si předem neudělal názor na člověka jen z toho, co o něm četl nebo slyšel? Recenze je dobrý sluha, ale špatný pán. To co dokáže a za co bychom měli být vděční, je vytvoření průřezu názory rodičů, jejichž dítka na tom či onom táboře byla. Je dobré si přečíst všechny – kladné i negativní, ze všech ubrat přibližně polovinu, lehce osekat od emocí a budete tam, kde to má být. Případně si zapamatovat špatné ohlasy, a pak si poslechnout verzi událostí protistrany, tedy vedoucích. Také je dobré přemýšlet nad tím, kvůli čemu negativní ohlas vznikl ... jestliže si účastník či rodič stěžuje, že například na stanovém táboře muselo dítko spát ve stanu, pak nejspíše nebude chyba v organizaci, ale ve výběru akce. I když je samozřejmé, že tábor s 99% negativních ohlasů příliš kvalitní nebude.

Ať tak či tak, díky této možnosti se vám nabízí způsob, jak nahlédnout pod pokličku tábora dříve, než s ním budete mít osobní zkušenost. Třeba vás to pak i posune a sami budete chtít být těmi, co světu předají svojí zkušenost. Což bude jedině dobře, jelikož tím pomáháte nejen sobě, ale i nám ostatním v lepší orientaci a snazším rozhodování komu svěřit své děti. Zcela jistě to potěší i vedoucí, kteří tím získají zpětnou vazbu co zlepšit, nebo povzbuzení a motivaci do další práce.