13. 10. 2011 |
Články

Cyklotábor: Když se kola sypou před očima

Skvělá parta, príma vedoucí, hromady her a zábavy… A k tomu jízdní kola. Děti se podívají dál, uvidí toho víc a udělají něco pro svoji fyzičku. Prostě ideální letní tábor. Jenže tihle kovoví oři s sebou leckdy na druhé straně přinášejí nemalé technické potíže – často způsobené špatnou péčí. Jak se cyklotábory vypořádají s nenadálou závadou? A co jako rodič můžu udělat pro to, aby se kolo na táboře nerozbilo?

Obr. 1: S ulomeným kouskem šlapky se naštěstí dá jet dál

Pohled na svět z cyklistického sedla stále láká malé i větší sportovní nadšence na letní cyklotábory. Co si budeme namlouvat – jedná se především o chlapce, ale při bližším pohledu najdete mezi účastníky i dívky. Naštěstí se dnes najde jen málo rodičů, kteří by své ratolesti na tábory – a zvláště na cyklotábory – nutili jezdit (za což vám, zodpovědným rodičům, děkujeme – výlety s dítětem, které jízdu na kole nesnáší, dokážou otrávit tábor celé skupině, nehledě na to, že se malý cyklista týden či déle zbytečně trápí). I přesto však někteří sportovní nadšenci nepovažují své jízdní kolo za partnera, o kterého se musí řádně starat, aby dobře sloužil.
První kámen úrazu má svoje kořeny dávno před samotným táborem. A to leckdy i roky. Jedná se o samotnou koupi jízdního kola. Také patříte mezi rodiče, kterým se nechce do koupě investovat vysoké částky, neboť vaše dítka rychle vyrostou a budou kolo potřebovat nové, větší? V tom případě si však uvědomte, že tím riskujete zdraví svých ratolestí. Kola ze supermarketových výprodejů sice stačí na občasné párkilometrové výlety po okolí, nicméně na cyklotáboře kolo ujede stovky kilometrů v relativně krátkém časovém úseku, lidově řečeno dostane pořádně do těla. A nekvalitní kola se pak doslova začnou rozpadat před očima, což jednak (jak už bylo řečeno) ohrožuje zdraví cyklisty, navíc však časté opravy během výletu zdržují celou skupinu a dítěti znechucují jízdu.
Druhým kamenem úrazu je každoroční odborná servisní prohlídka. Cykloservis totiž některá kola, která se nám na táborech objeví, neviděla ani z rychlíku. Bicyklům pak schází tak základní věci jako dotažené brzdy či promazaný řetěz. A o tom, že kola nemají povinnou zákonnou výbavu, ani nemluvě. S tím, že někteří rodiče každoroční servisní prohlídku (na kterou v propozicích upozorňujeme) zanedbají, však počítáme (i když nás to rozhodně netěší). Ještě před první jízdou zkontrolujeme všechna kola – dotáhneme povolené šroubky, dofoukneme duše, dotáhneme brzdy a nastavíme sedlo do správné výšky. Ale některá kola hold putují rovnou do cykloservisu, protože na určité defekty naše šikovné ruce nestačí. A to se jedná prosím stále o první táborový den.

Obr. 2: Opravy zaberou nejednu volnou chvilku v táboře

O další potíže se postarají samotné děti, které nejspíše připisují svému kolu nadpřirozené schopnosti a i přes ustavičné napomínání na něm chtějí provádět leckdy až kaskadérské kousky. Sjíždějí schody, vyskakují na obrubníky, smykují a všemožně testují odpružení vidlice. A pak za námi přijdou a naříkají, že jim nepřehazuje přehazovačka, protože s ní praštily o obrubník, že mají opět prasklou duši, protože závodily ve slalomu mezi střepy, nebo že ulomily šlapku o vystouplý kořen. A my se můžeme opět pustit do práce.
Podle zákonu schválnosti se nejvíce defektů objeví právě ve chvíli odjezdu, který se tedy kvůli opravám posune o dobrých pár minut. A další následují samozřejmě během cesty. Jakmile se zalepí a nafoukne jedna duše a zase se vyrazí na cestu, opět se musí zastavit, protože další kolo už jezdí skoro po ráfku. A bohužel se tu a tam stane, že se na kole objeví taková závada, že návštěva cykloservisu je neodkladná. Už nejednou se nám stalo, že jsme museli zavolat naši motospojku, která přijela autem, naložila kolo i s malým cyklistou a dopravila je do servisu. Každá oprava během cesty zdržuje celou skupinu, prodlužuje zbytečně výlety nebo přinejmenším zaplní celou pauzu na odpočinek.

Obr. 3: Kvůli defektu na cestě musí čekat celá skupina

Stručně a jasně – ke každodennímu chlebu na cyklotáboře drobné i větší opravy patří, nevyhneme se jim, třebaže i koupíte kvalitní kolo a necháváte ho každý rok odborně zkontrolovat a své děti naučíte, jak se s kolem správně zachází (kola těchto cyklistů však potřebují opravy v menší míře). V neposlední řadě se samozřejmě i my snažíme děti naučit, jak mají o svá kola pečovat, a zapojujeme je do drobných oprav, aby v budoucnu byly schopny si přinejmenším samy vyměnit duši. I přesto se s námi pokuste počet oprav snížit – investujte do kvalitního kola (stačí nenakupovat bicykl v supermarketech, navštivte specializovanou prodejnu, kde vám poradí a vyberou kvalitní a leckdy i levné kolo) a nezapomínejte na každoroční servis – stojí pár korun, ale může nakonec zabránit většímu poškození kola a ochránit zdraví vašich dětí.