19. 05. 2013 |
Články

Stanové letní tábory v klasickém přírodním stylu začínají být zase IN.

Když se řekne letní tábor, každý si představí zábavné týdny v přírodě plné her, poznávání kamarádů a nových zážitků. Skupina Čtrnáctka se práci s dětmi věnuje již více než 40 let. Zkušený kolektiv vedoucích připravuje pro děti každoročně dvoutýdenní výpravy do světa fantazie a her. Stejně tomu tak bude i letos, kdy v termínu 29.6. – 13.7. pořádá nedaleko Slatiňan přesně takový letní tábor pro děti od 1. do 9. třídy.

Náš letní tábor, který má již více než třicetiletou tradici, umožňuje dětem objevovat nejen kouzla přírody, ale mají možnost naučit se základům zdravovědy, orientace nejen na mapě i dalším trampským dovednostem. Žádný rok není stejný. Děti vždy čeká nová a napínavá celotáborová hra, která je může zavést na druhou stranu zeměkoule, do dávného pravěku nebo hlubokého vesmíru. V minulých letech jsem poznávali krásy starověkého Egypta, objevovali tajemství Chicaga 20.let, hledali poslední lidskou platnetu skrytou v temném vesmíru nebo pomáhali Indiana Jonesovi objevit svatý Grál. Pět desítek dětí každoročně poznává krásy táboření při zábavných hrách a soutěžích, které jim umožní poznat se navzájem v rámci různorodého kolektivu.

“Letošní celotáborová hra je připravena podle počítačové hry Atlantis, která se odehrává na ostrově Atlantida. Zde spolu soupeří dobro a zlo. To jak to dopadne a detaily hry si již necháme pro naše účastníky :)”, říká Tomáš Poláček, hlavní vedoucí tábora.

Areál tábora se nachází v lesích nedaleko Slatiňan u Chrudimi. Děti jsou ubytovány v klasických podsadových stanech a zděných budovách. V táboře stojí i tradiční indiánská teepee. Strava je zajištěna pětkrát denně, děti mají celý den k dispozici dostatek šťávy nebo čaje. Na pravidelný pitný režim dětí dohlíží společně všichni vedoucí tábora.
Díky obsazení zkušenými vedoucími, kteří vyrostli často přímo v našem oddílu UŠI, máme zajištěno, že se děti naučí opravdu užitečné věci do života, jako například jak si rozdělat oheň a mít ho plně pod kontrolou, jak pracovat s nožem a přitom si neublížit a také jak pomoci v kuchyni například s oloupáním cibule nebo brambor, popřípadě jak udržovat oheň tak, aby se na něm dalo pohodlně vařit. Děti se dále naučí, jak se chovat k přírodě, orientovat se v mapě a dojít do cíle.
Tým vedoucích připravuje táborový program v průběhu celého předchozího roku. Všichni vedoucí každoročně absolvují školení zdravovědy a bezpečnosti práce s dětmi. Školení je vždy završeno závěrečnou zkouškou.

,,Pracujeme s dětmi od první do deváté třídy, v uplynulých letech jsme měli i skupinu předškoláků, pro které jsme náš program upravovali. Řada účastníků z řad dětí s námi jezdí od první třídy a někteří postupem let doplnili kolektiv vedoucích,” říká Tomáš Poláček.

Pokud Vás náš tábor zaujal a chcete umožnit Vašim dětem zažít nevšední zážit s kamarády, poznat krásné Chrudimské lesy, máme ještě posledních pár volných míst, tak neváhejte a registrujte svou účast například pomocí tohoto formuláře nebo se můžete telefonicky registrovat u Tomáše Poláčka na čísle 720 750 873 popřípadě emailem na info@zelnacek.cz. http://tabor.zelnacek.cz

Tým vedoucích skupiny Čtrnáctka