18. 01. 2012 |
Články

Motivace táborových vedoucích? Zážitky a sentiment

Každé léto se rodiče rozhodují, jaký tábor pro svého potomka vybrat. Ti zodpovědnější z nich si kromě vhodné lokality a ceny tábora „pohlídá“ zejména kvalitu táborových vedoucích. Právě ti jsou totiž podle Jaroslava Syrového, ředitele Centra dětí, alfou a omegou úspěchu u každého letního tábora: „Když vím, že mám za sebou tým dobrých lidí, na které je spolehnutí a kterým se dá věřit, nebojím se ničeho. Ani špatného počasí, zeměstřesení či zlobivých dětí.“

„Problém bývá například v tom, že řada vedoucích bere svou úlohu na táboře jinak, než se od něj očekává. Jestli mám být konkrétní, jedou si tam prostě užít léto, odpočinout si. Taková dovolená s plnou penzí,“ prozradila nám mladá praktikantka Lucka, která má zkušenosti s řadou různých organizátorů letních táborů po celé České republice.
Podle Syrového je právě toto jeden z problémů, který zpočátku řešil i u svých táborů: „Museli jsme být opravdu přísní a nekompromisní. Dokonce jsem se kvůli tomu musel rozloučit i s některými kamarády, kteří s námi jako vedoucí jezdili. Je to někdy velmi těžké, ale myslím si, že se nám to daří, a v současné době máme jeden z nejlepších týmů vedoucích v ČR.“
Tábory, které organizuje Centrum dětí, jsou mezi táborovými vedoucími dobře známy zejména pro tvrdé podmínky, které musí každý praktikant a vedoucí splňovat. Velkou roli hrají reference a zkušenosti, ale také klasické pohovory. Právě ty navíc často slouží jako drahocenný zdroj informací. Kupříkladu z nich vyplývá, co mladé lidi motivuje k účasti na letním táboře. „Pro 80% lidí v našem týmu je hlavní motivací to, že je naplňuje smysluplná práce s dětmi, případně nové zážitky. Dalším velkým lákadlem bývá sentiment – na tábory prostě každý rád vzpomíná a nemůže se smířit s tím, že by se jich už nikdy v životě nemohl jakkoli zúčastnit. Naopak pro naprostou menšinu vedoucích představuje tábor možnost přivýdělku,“ prozradila nám Alice Peková z Centra dětí.
Možnost podrobně se seznámit s vedoucími tábora je novinkou, kterou se rodiče učí naplno využívat. A tak není výjimkou, že na webových stránkách pořadatelů táborů najdeme o všech jeho pracovnících vyčerpávající informace. Zda budou zhlédnuty záleží jen na rodičích. Ti, kterým není lhostejné, do čích rukou svěřují svou ratolest, mají jasno – věnovat klidně i hodinu pročítáním profilů vedoucích a ověřit si tak, že jejich dítě bude deset dní v těch nejlepších rukách.