15. 11. 2023 |
Články

Potravinářské průkazy skončily

Potravinářské průkazy byly zrušeny, což je vítaná úleva pro bary a dětské tábory.

Od začátku prázdnin již brigádníci a zaměstnanci v restauracích a kadeřnictvích nemusí absolvovat jednorázovou prohlídku u praktického lékaře. Díky novele zákona o ochraně veřejného zdraví byla zrušena povinnost mít potravinářský průkaz. Tato změna přináší byrokratickou a finanční úlevu, například pro organizátory táborů.

Matyáš Karpaš, který již jedenáct let jezdí na tábor do Stěžova a je podruhé vedoucím, popisuje, že dříve musel každý rok obnovovat svůj potravinářský průkaz s omezenou platností. Nyní již průkaz nebude potřebovat.

V jednom z pražských barů tuto změnu také vítají. Majitel barů dříve proplácel průkazy brigádníkům a zaměstnancům. Nově nebude potřeba čekat na vydání průkazu nebo na návrat lékaře z dovolené, což je úleva, zejména z finančního hlediska, říká majitel Filip Jan Zvolský.

Za potravinářský průkaz lidé platili 200 až 500 korun. Průkaz byl vyžadován také pro pracovníky v kadeřnictví a kosmetice. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) přiznává, že povinnost mít průkaz byla zbytečná a zrušení ušetří čas i peníze.

Vláda plánuje další úlevy v rámci antibyrokratického balíčku. Zaměstnanci a brigádníci však musí dodržovat hygienické předpisy a hlásit jakoukoliv změnu ve zdravotním stavu, upozorňuje Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví.