• Adresa: Lipenská přehrada, kousek od Dolní Vltavice.
  • Osoba: Adéla Jiroutová
  • Email: adejir@post.cz
  • Telefon: 725454129
  • Web: www.vpt-lipno.cz

Vodácký tábor Lipno, z. s.

Jsme lidé, kteří na lipenském vodáckém táboře vyrostli. Někteří z nás se vodáckého tábora účastní každoročně již od útlého dětství. Lipno, a naše tábořiště, nám přirostlo k srdci a každý rok se na něj s potěšením vracíme. Za ta léta, po která na zapomenutou louku uprostřed lesů, pár metrů od břehu přehrady, nedaleko Dolní Vltavice jezdíme, jsme zde nasbírali spousty krásných zážitků, na které se nezapomíná, bezpočet nejen vodáckých a tábornických zkušeností, které jsme už nejednou v praktickém životě bohatě zúročili. A hlavně každý z nás zde získal řadu dobrých přátel.

Hlavní náplní vodáckého tábora je vodácký výcvik. Děti se na táboře naučí jak se chovat na vodě, naučí se dobře ovládat kánoi, zdatnější budou mít možnost naučit se kotrčovat pramici. Téměř na každý den, pokud počasí dovolí, je naplánován delší, či kratší výlet na lodích po Lipně.

Zhruba uprostřed tábora, pokud počasí a okolnosti dovolí (přiměřený průtok Vltavy), se pořádá putování. V minulých letech jsme pravidelně sjížděli horní tok Vltavy ze Soumarského mostu do Nové Pece a přes Lipno do tábora. Díky limitům, které byly zavedeny a výrazně omezily a zkomplikovaly vodáckou turistiku na horním toku Vltavy, a nám prakticky znemožnily touto krásnou přírodou proplouvat, jsme byli nuceni vymyslet alternativu. V loňském roce jsme podnikli dvoudenní sjezd spodní Vltavy z Vyššího Brodu do Českého Krumlova na zapůjčených raftech. Tento puťák se osvědčil a proto pravděpodobně i v dalších letech budeme podnikat putování takto. Součástí putování bude podle okolností i celodenní pěší výlet.

Po celou dobu trvání tábora probíhá celotáborová hra, na náměty různých příběhů. V minulém roce děti například skládaly stroj času. Celotáborovou hru pro letošní rok již připravujeme. Vyvrcholením celotáborové hry jsou závody pramic a kanoí, celodenní bojovka v okolních lesích atd.

Na konci tábora je nejen vítězné družstvo odměněno zajímavými cenami. Ve zbylém čase, kdy děti nehrají hry, nebo se neplavíme po Lipně, se učí táborovým dovednostem, odpočívají, hrají přehazovanou, fotbal atd… A občas večer, pokud nám přeje počasí, máme táborák, při kterém se hraje na kytaru, hrají scénky, povídá…

Cílem tábora je, aby se děti naučily základním vodáckým dovednostem, aby si vyzkoušeli, jak se žije v přírodě bez televize, počítače, mobilních telefonů a dalších výdobytků moderní společnosti. Cílem je, aby se děti naučily starat samy o sebe, aby se naučily dodržovat pravidla, aby se osamostatnily a našly nové kamarády…

Na táboře rádi uvítáme děti ve věku 8 – 16 let. Podmínkou pro jejich účast na táboře je plavecká zdatnost. Cena tábora je 4299 Kč, ve které je zahrnuta: cesta autobusem z Prahy přímo na tábořiště a zpět -pětkrát denně strava -pojištění -vodácké putování po Vltavě Děti jsou ubytovány ve dvoulůžkových celtových podsadových stanech. Každý stan je vybaven postelí s molitanovou matrací a skříňkou. Největší táborovou stavbou je zděná chata, „loděnice“, kde je přes zimu uskladněno vybavení, a kde je velká společenská místnost, ve které je možno i zatopit a usušit mokré věci. Využíváme jí v případě, když nám nepřeje počasí. V loděnici jsou ping-pongové stoly. A pro marody jsou k dispozici dvě marodky. Vaří se v kuchyni na otevřeném ohni. Kuchyň tvoří dva dřevěné přístřešky. Děti se stravují v jídelně naproti kuchyni. Pitnou vodu, jejíž kvalitu každoročně před začátkem táborové sezony ověřuje místní hygienická stanice, čerpáme přímo ze své studny v prostoru tábora. Tábor je pravidelně kontrolován místní hygienickou stanicí s velmi dobrými výsledky. Umývárny tvoří dva žlaby, do kterých proudí pitná voda ze sudů. K dispozici je též sprcha.

Tábory

VPT Lipno, Vodácký tábor Lipno, z. s.

Hlavní náplní vodáckého tábora je vodácký výcvik.

4299 Kč

Podobné organizace

...
Royal Rangers Nový Jičín
Jsme oddíl je pro všechny holky a kluky od 6 do 15 let, kteří se nebojí poznat nové kamarády a zažít různé zajímavé věci.
...
Doubraváci z.s.
Pořádáme letní dětské tábory na Doubravě, kam jsme sami jezdili jako malí táborníci.
...
BODY CLUB, o.s.
Pořádání dětských zimních a letních táborů .