24. 10. 2011 |
Články

Hit mezi rodiči i dětmi? Jednoznačně zimní tábory

Opravdovým hitem se v posledních letech stávají zimní tábory. Stále více rodičů přichází na to, že tábor není pouze doménou letních prázdnin a že i z těch jarních si dítě může odnést skvělé zážitky. S tábory o „jarňácích“ se roztrhl pytel – na co si dát pozor a jakou investici zhruba představují?

Týdenní jarní prázdniny pro rodiče zpravidla představují nemalou komplikaci, kterou v lepším případě vyřeší babička s dědečkem, v tom horším to „odnese“ pět dní volna v práci. I proto roste obliba zimních táborů, které zároveň zaručují, že si dítě prázdniny užije dosyta. A dokonce se i naučí něco, co se mu bude hodit celý život – lyžovat.
Právě v odlišném programu od táborů letních spatřují organizátoři i rodiče velkou výhodu. I ta nejpropracovanější celotáborová hra či krásná pěší túra se totiž nevyrovná zasněženému kopci, správně navoskovaným lyžím a pořádnému adrenalinu, která právě tato kombinace často představuje.
Odborníci ovšem varují: rodič by měl v případě zimních táborů být ostražitý. Vedoucí by měli disponovat patřičným lyžařským výcvikem a bezpečnostními kurzy. Především by ale měli děti několikrát denně kontrolovat – a to doslova od hlavy až k patě. Takové promáčené rukavice s ponožkami, ve kterých malý lyžař stráví celý den, mohou mít nepříjemné následky.
Naší pozornosti by také nemělo unikat místo, kde bude naše ratolest ubytována. Zatímco v létě se na pohodlí ve stanu „nehraje“, v zimním měsících je trocha toho tepla, pohodlí a dobré večeře potřeba. Je proto dobré navštívit minimálně webové stránky konkrétního ubytovacího zařízení a vše si ověřit.
Co dále od zimního tábora očekávat? Doba jde neustále kupředu a od organizátorů bychom již měli čekat určitý servis. Nebývá již ničím neobvyklým, že si o průběhu tábora můžeme každý den na internetu přečíst krátkou reportáž a prohlédnout fotografie. Někteří organizátoři dokonce umožňují rodičům psát vzkazy elektronickou cestou, které jsou následně dětem osobně předčítány.
Tradičně největší komplikaci představují termíny jarních prázdnin. Ty se liší v jednotlivých okresech. Proto než si tábor objednáme a zaplatíme, řádně si ověříme, kdy se „jarňáky“ týkají našeho školáka (na stránkách ministerstva školství).
Ceny zimních táborů bývají zpravidla vyšší než táborů letních. Může za to nákladnější ubytování (v zimě to prostě na stany není), doprava i samotný program. Počítat bychom měli zhruba s pěti tisíci korun. A samozřejmě s dalšími náklady na vybavení. Délka táboru je zpravidla týden, takže pokryje celou dobu trvání prázdnin. Mezi oblíbené destinace patří Krkonoše, ovšem v nabídce bývají i Alpy.
Děti bývají na zimních táborech rozděleny do skupin podle lyžařských dovedností. Myslí se zpravidla i na „snowboarďáky“, pro které bývá určena zvláštní skupina. Proč marnit zimu před televizí či počítačem. Ať už máte doma zkušeného sjezdaře, nebo úplného začátečníka, na zimním táboře najde každý své místo.