14. 03. 2017 |
Články

Jak připravit děti na první tábor

Blíží se čas dovolených a letních táborů a vy možná zvažujete, jestli už nastal čas, poslat na tábor i vašeho drobečka. Je ovšem na tábor, tedy na několik dní bez dozoru rodičů připraven? A jste na to připraveni vy?

Dnešní nabídka táborových pobytů je opravdu pestrá a rodiče mají určitě z čeho vybírat. Můžete si zvolit mezi klasickými skautskými tábory nebo naopak moderními tábory, které jsou inspirované např. počítačovými hrami. V nabídce jsou tábory s koňmi nebo třeba pro budoucí modelky nebo herečky. Kromě zaměření, můžete také zvolit délku pobytu. Krátké pobyty pro začínající táborníky nebo dvou týdenní tábor pro zkušenější děti.

Najít ten správný tábor pro vašeho potomka by tedy nemělo být až tak těžké. Především, když se při výběru budete řídit také doporučením od rodičů, kteří již mají s tímto táborem své zkušenosti. Otázkou však zůstává, jaký je ten správný věk, kdy dítě vyslat na první tábor.
Taková otázka si žádá vskutku šalamounskou odpověď. Každé dítě je jiné a univerzální doporučení platné pro všechny se bude hledat jen těžko. Z dlouholetých zkušeností však mohu doporučit vyslat děti na první tábor spíše v raném věku. Mladší děti se mnohem lépe sžívají s novým prostředím, a pokud jste zvolili kvalitní tábor, dobře připravený program a šikovní vedoucí, vašemu dítku jistě brzy pomohou vypořádat se se stýskáním.
Mnoho rodičů z obav z odloučení odkládají první tábor až po desátém roku dítěte. Jak již bylo řečeno, každé dítě je jiné a je možné, že právě tento věk je pro vaše dítě ten pravý. Většina dětí, ovšem nese první odloučení od rodičů v tomto a vyšším věku výrazně hůře, než jejich mladší spolutáborníci.
Na základě zkušeností doporučuji proto jako nejvhodnější období pro nástup na první tábor první letní prázdniny, tedy období, kdy dítě úspěšně prošlo první třídou.
Na první delší odloučení od maminky lze dítě postupně připravit, abychom ho nevystavovali zbytečnému stresu a nevypěstovali v něm nechuť k táborovým pobytům. Ideální příležitostí pro takový malý trénink jsou víkendové akce pro děti. Dvě noci bez rodičů děti většinou hravě zvládnou a i maminky se lépe připraví na letní samostatnou výpravu svého potomka:) Pokud je možnost takový víkend strávit v místě letního tábora, je pro budoucího táborníka jen výhodou, že se může s prostředím předem seznámit a zjistit, co ho v létě čeká. Také rodiče si vyzkouší, jestli jim tábor vyhovuje, jestli dítěti chutnalo, přijelo spokojené a zdravé. Takové "tábory na zkoušku" nabízí např. Ranč v údolí. Víkendové akce jsou zaměřeny především na jízdu na koních, jsou ovšem určeny i pro začátečníky a děti kromě koní čeká i spousta her.
Ať už na první tábor vyšlete prvňáčka nebo třeba páťáka, nezapomínejte dítěti na tábor pravidelně psát. Nic nepomůže malému táborníkovi víc, než podpora těch nejbližších. Vynechte ovšem raději formulace jako: "tak moc se mi po tobě stýská, bez tebe je tu takové ticho" a pod. Raději dítě podpořte, dejte mu najevo, že jste rádi, že se mu na táboře líbí, že vše prožíváte s ním a jste pyšní, jak vše zvládá.

Držím všech rodičům palce s výběrem jejich prvního tábora a přeji vám i vašim dětem úžasné léto plné zážitků.
Mgr. Kateřina Kohútová
www.taboriste.cz