20. 01. 2013 |
Články

Zimní tábory - jak se na ně připravit

Není nad to, když stojíte na kopci, na nohou máte lyže a rozhlížíte se po sněhobílých vrcholcích, které vás obklopují. Slunný den slibuje báječné lyžování a vy už téměř cítíte vítr na tváři při sjezdu dolů. Než se tam ale dostanete, musíte se na to dobře připravit a dost možná i hlouběji sáhnout do své peněženky.

I když si s námi v posledních letech počasí zahrává, oficiálně nastal čas zimních radovánek. Pokud vám a vašim dětem nestačí kopec za domem, je na čase zvážit návštěvu některých našich (případně zahraničních) hor. Někdy na tuto situaci myslí škola a pořádá pro vaše ratolesti lyžařské kurzy. Případně tu máme jarní prázdniny. Lákají nás na podnikové chaty, oddílové výpravy nebo lyžařské tábory.

Jako malá jsem jezdila na podnikovou chatu do Krkonoš snad každé jarní prázdniny. Moc jsem se na to těšila, protože i když byla Praha šedivá, na horách bylo krásně bílo. Užila jsem si sněhu do sytosti. Chata měla vlastní vlek, a tak jsme jen ráno obuli přeskáče a hurá na sjezdovku. Než se však dostanete až k vytouženému sněhu, čeká vás v roli rodiče o dost více běhání. Co všechno budete potřebovat? Podle čeho se rozhodnout a na co se připravit?

Především vybírejte podle zaměření tábora. Na výběr je od bobování, přes klasické lyže, až po dnes tolik populární snowboard a naprázdno nevyjde ani ta nejmladší kategorie. Stačí se jen zeptat, co by dítě rádo dělalo. Ze své (děsivé) zkušenosti vím, že běžky jsou spíše vhodnější pro starší děti. Dobrý základ jsou sjezdové lyže a pro pokročilejší pak snowboard. Různé experimenty jako big foot, apod. je lepší nechat až pro starší jedince, kteří již umí lyžovat a ocení na horách nějaké to zpestření. Pokud ovšem vaše dítě neprahne po jakémkoli pohybu na sněhu, je lepší ho nenutit. Vám tím alespoň odpadne spousta starostí se sháněním vybavení.

Mezi dalšími kritérii pro výběr by měla být zkušenost případných instruktorů, metoda učení, případný další program po ukončení denního přídělu lyžování, styl ubytování, atd. Každému vyhovuje něco trochu jiného, ale ve všech případech je dobré, nechat si doporučit od známých a kamarádů, případně si informace o konkrétním pořadateli a táboře vyhledat a internetu. Nebojte se ani názorů v různých diskuzních fórech, jen u jejich čtení používejte i zdravý rozum – ne vždy za vše může pořadatel.

Když vyberete ten správný tábor (což někdy nebývá jednoduché) je potřeba ještě obstarat spoustu věcí.

Správné oblečení na hory - dobrou bundu, nejlépe dvoje oteplovačky, punčocháče nebo „jégrovy drtiče mrazu“, sněhule, rukavice, čepici, ... zkrátka oblečení na hory, do sněhu a zimy. V dnešní době termoprádla a funkčních materiálů je na výběr spousta zajímavých věcí a rozhodně se nevyplatí šetřit a podceňovat horské počasí.
Prvolyžaři jsou po každém návratu ze sjezdovky či běžek celí promáčení a z venku i zevnitř řádně promrzlí. Protože se na většině takovýchto pobytů lyžuje ráno i odpoledne, je dvojí oblečení v podstatě nutností.

A teď samotné vybavení na lyžování. Dítě stále roste, proto se nevyplatí pořizovat každý rok nové a nové vybavení. Mně třeba rodiče pořídili lyže „na několik let“, že do nich dorostu. Nu, nedorostla jsem. Jen jsem nějakou dobu skoro nemohla zatočit. Naštěstí se dnes již dá všechno vybavení bez problémů půjčit. Cena celého setu na týden je od 1000,- do 2000,- Kč. Jsou to sice další peníze navíc, ale dostanete za ně nejen lyže, hůlky a boty, ale i přilbu a navíc vám seřídí vázání a vydají o tom potvrzení.

Čímž se dostáváme k věci asi nejdůležitejší a to jsou bezpečnostní prvky. Rozhodně by dítě nemělo jezdit bez přilby. Zapůjčení na týden vás přijde jen asi na 200,- Kč, což není suma, která by stála za to ušetřit a riskovat tak úraz s leckdy doživotními následky, nebo přímo smrtí dítěte. V případě snowboardového kurzu je určitě dobré přidat i chránič páteře a vycpávané spodky. Protože na záda a zadek se na snowboardu padá opravdu často a i obyčejná modřina na sedací části těla dokáže znepříjemnit celý pobyt a odradit dítě od dalších podobných akcí.

Pakliže jste zdárně absolvovali přesvědčování potomka o nutnosti pohybu na čerstvém vzduchu, výběr tábora i nákupy vybavení, stačí to už jen všechno napěchovat do krosny a odeslat dítko za novými zážitky.