18. 03. 2013 |
Články

Etapové hry - Jak na to?

Řešit táborové hry vám možná v tyto studené prosincové dny připadá předčasné, ovšem s takto důležitým a nelehkým úkolem je třeba počítat již v počátcích plánování společných aktivit dětského tábora. Měli bychom mít stále na paměti, že správně vymyšlená etapová hra může vdechnout celému pobytu kouzelnou atmosféru a dokáže stmelit i ty nejzatvrzelejší jednotlivce v silné skupinky hráčů. Děti se naučí teamové práci, vedoucí rozvinou své kreativní myšlení a všichni se společně výborně pobaví.

Pokud ale chceme takto zábavné a pamětihodné hry dosáhnout, musíme se řídit několika hlavními mantinely. Základním pilířem je vhodně zvolená tématika. Možností je opravdu mnoho a fantazii se meze nekladou, je ovšem na místě volit téma blízké věku potencionálních účastníků. Dítě musí být schopné pochopit hlavní myšlenku hry, vžít se do své role a rozvíjet další nápady za hranice vytvořené dospělými. K navození správné atmosféry jistě přispějí dobře zpracované převleky, místa, kde se jednotlivé etapy odehrávají a samozřejmě nejrůznější doplňky a talismany, které se během celé hry objevují. Není lepší motivace, než dítě odměňovat malými cenami za úspěchy jednotlivce i celé skupiny. K tomu postačí maličkosti v podobě nabarvených korálků, náramků, kamínků a jiných drobností navazujících na téma hry.

Co se týče jednotlivých etap: je důležité najít jejich vhodný počet a rozmístění do celého letního pobytu. Na počátku první etapy je nutné celou hru řádně zahájit, vysvětlit její téma a pravidla a rozdělit děti do menších teamů. Skupinky volíme tak, aby počet a schopnosti jednotlivých členů byly co nejvíce vyvážené. V každé skupině by měl být někdo nejstarší, nejmladší, schopný vést, přemýšlet, technicky konstruovat atd. Děti zkrátka musí mít pocit, že jsou si teamy rovné a každý má tak možnost zvítězit. Když bude mít každá etapa svůj vlastní menší příběh, motivace dětí se zvýší a plnění jednotlivých úkolů bude zábavnější a napínavější. Některá z etap se může odehrávat v noci či jiném temném prostředí, ovšem nedoporučuji děti příliš strašit a děsit. V noci se pak nevyspí ani ony, ani vy.

Táborové hry zkrátka jsou a vždy budou jedním ze základních stavebních článků celého tábora a všem vedoucím přeji pevné nervy a amnoho skvělých a originálních nápadů při jejich tvorbě.