• Adresa: Tyršova 916 Třemošná
  • Osoba: Stanislav Kutheil
  • Email: info@ddmkamarad.cz
  • Telefon: 605 247 385
  • Web: www.ddmkamarad.cz
Modelářský

Let. tábor 100 LET ČS. LETECTVÍ

  • Lokalita: Plzeň-sever, Západočeský kraj
  • Doporučený věk: 6-15
  • Místo konání:

Dům dětí a mládeže KAMARÁD Třemošná pořádá pro děti z celé České republiky na letišti aeroklubu Plasy. letecké tábory.Mají teprve pětiletou historii, ale jsou dětmi velmi vyhledávány. Každý rok se věnujeme jinému tématu z oblasti vojenského letectví. Loňský čtvrtý ročník dětského leteckého tábora jsme nazvali“ letecký tábor PO STOPÁCH TAJNÉHO LETU JU-52“ příběh táborové hry je inspirován skutečnou událostí: tragickým letem německého vojenského dopravního letounu za druhé světové války, který havaroval dne 6.6.1944 dva kilometry od plaského letiště, v obci Obora u Kaznějova. Dopravní letoun Junkers Ju-52/3m výrobní číslo 5074, který původně létal ještě před druhou světovou válkou u civilní letecké společnosti Lufthansa, byl do vojenské služby zařazen k 10. letce Trasportgeschwader 4. a létal s trupovým označením G6+HU. Dne 6. června 1944 odpoledne odstartovala Tante JU z letecké základny Stubendorf v Horním Slezku a letěla do Francie. Na palubě vezla patnáct leteckých mechaniků od 5. Letky JG5 Eismeer a tři členy osádky. Pilot se značně odchýlil od plánované trati letu a v půl osmé večer se svým letounem havaroval na bramborovém poli chalupnice Marie Kroftové, těsně za posledními domky obce Obora, necelé dva km vzdušnou čarou od letiště aeroklubu Plasy. Katastrofu nikdo z posádky ani cestujících nepřežil. Tábor byl koncipován jako dětský kurz vojenských leteckých záchranářů. Děti se zábavnou, snadno zapamatovatelnou formou seznamovaly s prací pilotů a leteckých záchranářů, přímo v letovém provozu. Úzce spolupracujeme s armádní leteckou záchrannou službou Kryštof 07. Na týden se děti staly leteckými záchranáři a trénovaly poskytování první pomoci, slaňování, potápění s dýchacími přístroji, sebeobranu, pátrání v terénu po osádkách letadel ve dne a v noci. V neposlední řadě pod vedením zkušených modelářů létaly s RC modely. Děj celotáborové etapové hry měl jednoduchou zápletku. Při rutinním tréninku mladí letečtí záchranáři najdou fragmenty dávno havarovaného letounu. Přivolaní „experti“ potvrdí, že se jedná o Junkers Ju -52 a začne se odvíjet příběh táborové hry na pozadí této události z druhé světové války. Jeho zajímavé rozuzlení přineslo dětem nejedno překvapení.

Letošní pátý ročník dětského leteckého tábora (1.7. - 8.7. 2017) letecký tábor NA KŘÍDLECH SPITFIRE pocta čs. válečným letcům, nás zavedl do válečné Anglie v letech 1940 – 1945 a stali jsme se příslušníky československých leteckých perutí, které byly začleněny do řad Královských vzdušných sil a bojovaly proti hitlerovskému Německu. Aby atmosféra tábora byla opravdu dobová, zapůjčili jsme si kompozitovou maketu 1:1 stíhacího letounu Supermarine Spitfire Mk IX, leteckého spolku Czech Spitfire Club. Dokonalá maketa je od opravdového Plivače ohně k nerozeznání. Podařilo se nám pozvat na tábor skutečný stíhací letoun Spitfire Mk.XVIE z letecké základny RAF Biggin Hill v londýnském obvodu Bromley. Měli jsme tedy na letišti Spitfiry dva, jeden ale neumí létat. Velmi úzce spolupracujeme s kluby vojenské historie. Každé dítě na táboře dostalo (jako každý rok) svůj táborový deník. Je to obrázková brožura formátu A4, ve které je vše o táboru, táborové tričko a logem, průkaz ke vstupu na letiště a pilotovalo letouny aeroklubu. Malí piloti stíhacích perutí 310,312 a 313 létají s instruktorem z přední pilotní kabiny akrobatického letounu Zlín Z-226 a malí piloti Liberatoru ze 311 bombardovací peruti létají dvoumístnou Cesnu C-52. Děti si musely nastudovat, letové postupy, naučit se ovládat letoun na simulátoru a pak provést vlastní reálný let se skutečným letounem, pod dohledem instruktora.

letecký tábor (16.7. – 22.7.2018), který bezprostředně navazuje na parašutistický tábor se jmenuje: 100 LET ČS. LETECTVÍ, tábor mapuje cestu československého a českého vojenského letectví. Děti budou opět, po pečlivé pozemní přípravě, která zahrnuje studium leteckých předmětů,cvičné lety na profesionálních simulátorech, pilotovat s instruktory motorové letouny aeroklubu

Termín Kapacita Cena Cena/den
16. 05. - 21. 07. 2018(66 dní)
60 volných míst 3200 Kč 48 Přihláška

Podobné tábory

Avatar II.
  • 5000 Kč S celotáborovou hrou
Taneční tábor Bezdružice
  • 6590 Kč Taneční

Program tábora

poznávání leteckého života na letišti, létání s letadla aeroklubu, létání s RC modely.

Další fotky

Doprava

vlastní doprava auty

Poloha

GPS 49.9227 13.3768

Zaměření tábora
Ubytování na táboře
Doprava na tábor

Další z kategorie