Táborové články

Novinky
Potravinářské průkazy skončily

Potravinářské průkazy byly zrušeny, což je vítaná úleva pro bary a dětské tábory.

15. 11. 2023
Novinky
Registr delikventů se blíží

Příprava registru sexuálních delikventů se pohnula. Ministerstvo spravedlnosti se v pondělí shodlo s dalšími resorty i poslanci na jeho podobě. Takzvaný „dětský certifikát“, který má ochránit děti před sexuálními násilníky, by mohl zahrnout i dřívější pachatele. U závažných činů, například znásilnění dítěte, by měl být zápis do registru automatický.

15. 09. 2023
Novinky
Táborová sezóna 2022

Růst letních dětských táborů se zastavil. Kulminoval nárůst počtu dětí v táborovém věku 7-15 vycházející ze silných ročníků jejich rodičů. Letní tábory navštívilo 220.000 dětí, což je obdobné roku 2021.

18. 09. 2022
V roce 2021 jelo na tábor o 6 procent více dětí

Českou táborovou tradici jen tak něco nezastaví. A nijak výrazně se na letošní táborové sezóně nepodepsala ani situace s pandemií COVID-19. V roce 2021 na dětské letní tábory dorazilo celkem 223 tisíc dětí, což představuje 6ti procentní nárůst oproti roku předchozímu.

13. 09. 2021
Tábory v roce 2021 - stav k 15. 8. 2021

Ministerstvo zdravotnictví publikovalo průběžnou statistiku ke konání letních dětských táborů v roce 2021. Dětí i táborů je více než loni.

15. 08. 2021
Pravidla pro letní tábory 2021

Letní tábory v roce 2021 budou. Konečně jsou známy i pravidla. Zástupci Ministerstva zdravotnictví a České rady dětí a mládeže se shodli na podmínkách účasti dětí na letních táborech

20. 06. 2021
V roce 2020 jelo na tábor o 5 procent méně dětí

Českou táborovou tradici jen tak něco nezastaví. A nijak výrazně se na letošní táborové sezóně nepodepsala ani situace s pandemií COVID-19. V roce 2020 na dětské letní tábory dorazilo celkem 213 tis. dětí, což představuje pouze 5 procent pokles oproti roku předchozímu.

28. 09. 2020
Tábory v roce 2020 - stav k 15. 8. 2020

Ministerstvo zdravotnictví publikovalo průběžnou statistiku ke konání letních dětských táborů v roce 2020. Dětí i táborů je více než loni.

20. 08. 2020
Pravidla pro letní tábory 2020

Letní tábory se při zachování příznivé epidemiologické situace budou moci uskutečnit od 27. června. Zástupci jejich organizátorů se ve středu dohodli s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou na podmínkách k jejich konání. Navrhovaná hygienická opatření proti šíření koronaviru by pro většinu táborů neměla být překážkou.

24. 06. 2020
Karetní hra vhodná nejen na tábory: Témata

Témata jsou karetní hra, která má za cíl podpořit zajímavými otázkami konverzace u dětí i dospělých. Je to hra vhodná k táborovému ohni i do jakéhokoliv počasí. Témata pomohou prolomit ledy mezi jednotlivci i mezi oddíly. Pomohou zlepšit komunikační dovednosti dětem i dospělým. Otevřou mezi účastníky hry prostor k získání nových informací a ukážou jiný pohled na zásadní Témata dle věkových kategorií.

16. 04. 2018
Advent plný andělů 2017

Pojďte s námi dělat dobré skutky! Přijďte zahájit adventní čas na benefici, kde ostravské neziskové organizace představí svou činnost a kde budou oceněni ti „andělé“ mezi námi, kteří ve volném čase či nad rámec pracovních povinností pomáhají dobré věci. Začínáme od 16 hod v úterý 28. listopadu 2017 v Impact Hubu Ostrava na Sokolské třídě 1263/24, Moravská Ostrava (vedle klubu Parník). Součástí akce je také moderovaný program od 17,00 do 18,30 hod. Těšit se můžete na komorní pěvecký soubor Ostravská klika a vystoupení klientů zúčastněných neziskových organizací. Bude rovněž oceněno mimořádné úsilí lidí, kteří pomohli. Provázet večer a kulturní program slovem bude moderátor Roman Pastorek.

19. 11. 2017
Jak připravit děti na první tábor

Blíží se čas dovolených a letních táborů a vy možná zvažujete, jestli už nastal čas, poslat na tábor i vašeho drobečka. Je ovšem na tábor, tedy na několik dní bez dozoru rodičů připraven? A jste na to připraveni vy?

14. 03. 2017
Tábor bez obav?

Vážení rodiče, rozumíme tomu, že poslat dítě na tábor může vyvolávat určité obavy, nejistotu. Tato stránka nabízí informace, které Vaše obavy rozptýlí.

28. 04. 2015
Článek v Jezdectví v květnu 2014

Spolupracujeme s útulkem koní Domov pro koně v Leštině o.s. přečtěte si o nás článek v květnovém Jezdectví, a také shlédněte reportáž na ČT2 v pořadu Chcete mě zde je odkaz:http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/214563221300009/video/

01. 05. 2014
Letní dětské tábory hlásí plné stavy! Jak i nyní najít pro svou ratolest ty pravé prádzniny?

S hrůzou zjišťujete, že klasické letní tábory jsou už plné a vy jste své dítě nestihli přihlásit? Nemůžete si vzít dovolenou a prarodiče hlídat nemohou? Jazyková škola Channel Crossings již tradičně přichází s řešením v podobě příměstských a klasických zahraničních jazykových pobytů. „Cílem našich táborů a zahraničních pobytů je poukázat na to, že učit se jazyk může být především zábava. V podstatě je to taková letní škola hrou,” uvádí Vítězslav Bican, ředitel jazykové agentury Channel Crossings.

18. 03. 2014
Spustili jsme novinku - Aktuality z táborového světa!

Velmi nám záleží na Vaší spokojenosti a rozšiřování portfolia námi nabízených služeb a možností. Rádi náš web zlepšujeme jak pro organizátory táborů tak pro rodiče a děti snažící se najít ty nejlepší z nejlepších. Víme, jak je důležité mít správné podmínky a nástroje pro organizaci dětských aktivit a také pro jejich vyhledávání. Právě proto jsme spustili absolutní novinku - aktuality z táborového světa.

06. 02. 2014
Čtrnáct dní s dětmi

Každý rok si říkám, že jedu naposledy, ale nakonec vždycky podlehnu.

14. 01. 2014
Stanové letní tábory v klasickém přírodním stylu začínají být zase IN.

Když se řekne letní tábor, každý si představí zábavné týdny v přírodě plné her, poznávání kamarádů a nových zážitků. Skupina Čtrnáctka se práci s dětmi věnuje již více než 40 let. Zkušený kolektiv vedoucích připravuje pro děti každoročně dvoutýdenní výpravy do světa fantazie a her. Stejně tomu tak bude i letos, kdy v termínu 29.6. – 13.7. pořádá nedaleko Slatiňan přesně takový letní tábor pro děti od 1. do 9. třídy.

19. 05. 2013
Hodnocení táborů

Kde jsou ty časy, kdy se na vesnici vyhlížel krajánek a v hospodě se zval na pivo, aby všem pověděl co je ve světě nového. Dnes už ani nemusíte vysedávat s maminkami na pískovišti každé dopoledne bez ohledu na počasí jen proto, aby jste zjistili, kde je levnější mléko. Dnes si stačí jen doma sednout a zuřivě klikat myší. Z života se stal film a mi si na něj můžeme přečíst recenzi. A i díky tomu si můžeme ušetřit spoustu času a nervů s tím, kam pošleme své děti na letní tábor.

19. 04. 2013
Etapové hry - Jak na to?

Řešit táborové hry vám možná v tyto studené prosincové dny připadá předčasné, ovšem s takto důležitým a nelehkým úkolem je třeba počítat již v počátcích plánování společných aktivit dětského tábora. Měli bychom mít stále na paměti, že správně vymyšlená etapová hra může vdechnout celému pobytu kouzelnou atmosféru a dokáže stmelit i ty nejzatvrzelejší jednotlivce v silné skupinky hráčů. Děti se naučí teamové práci, vedoucí rozvinou své kreativní myšlení a všichni se společně výborně pobaví.

18. 03. 2013
Zimní tábory - jak se na ně připravit

Není nad to, když stojíte na kopci, na nohou máte lyže a rozhlížíte se po sněhobílých vrcholcích, které vás obklopují. Slunný den slibuje báječné lyžování a vy už téměř cítíte vítr na tváři při sjezdu dolů. Než se tam ale dostanete, musíte se na to dobře připravit a dost možná i hlouběji sáhnout do své peněženky.

20. 01. 2013
Hygienická inspekce

Má být příjezd hygienické kontroly na tábor strašák nebo potřebná a dobrá věc? Všichni známe přísloví, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Ale nemá to být právě ona hůl nebo Damoklův meč co se vznáší na hlavami vedoucích, aby udržovali v táboře pořádek a nezavdávali příčinu ke zbytečným epidemiím z nehygienicky připraveného jídla? Na co se tedy připravit když nás navštíví hygienici?

08. 01. 2013
První lásky..

Letní tábory, soustředění a jiné podobné akce přináší dětem i dospělým mnoho nových, dosud neznámých zážitků a dobrodružství. Vedoucí získávají neopomenutelnou praxi se svými svěřenci, dospělí se učí, jak vydržet delší dobu bez svých milovaných ratolestí a ti nejmenší nabývají nejvíce zkušeností především z hlediska citů a vztahů. Velká většina dětí se zde naučí, jak se nejlépe spřátelit, jak pracovat a jednat ve skupině a zároveň také, jak se postarat sám o sebe. Všechny tyto faktory jsou nezbytné pro další zdravý sociální vývoj, ovšem nesmíme zapomenout na ten nejdůležitější – vznik nových citů a lásek.

18. 12. 2012
Jak vzniká tábor

Dobrý tábor, který si budete i po letech pamatovat, nevznikne sám od sebe. Stojí za tím práce vedoucích. Měsíce příprav a hlavně nadšení, se kterým se ve svém volném čase věnují této práci. Dobrá příprava je vše. Jak se říká „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.“

07. 12. 2012
Etapové hry: Jak na to?

Řešit táborové hry vám možná v tyto studené prosincové dny připadá předčasné, ovšem s takto důležitým a nelehkým úkolem je třeba počítat již v počátcích plánování společných aktivit dětského tábora. Měli bychom mít stále na paměti, že správně vymyšlená etapová hra může vdechnout celému pobytu kouzelnou atmosféru a dokáže stmelit i ty nejzatvrzelejší jednotlivce v silné skupinky hráčů. Děti se naučí teamové práci, vedoucí rozvinou své kreativní myšlení a všichni se společně výborně pobaví.

03. 12. 2012
Příprava dětské noční bojovky! Zápisek z akce.

Jednoho dne se mě Jirka zeptal, zda se přijedu podívat na TP fest, případně zda pomohu s noční stezkou odvahy pro jeho šestou třídu. Ačkoliv jsem moc netušil co TP Fest je, pozvání jsem přijal a asi s hodinovým zpožděním jsem na akci skutečně dorazil. Zjistil jsem, že jde o prezentaci třídních projektů. Každá třída si připravila vystoupení, případně natočila krátký film. Ačkoliv technická kvalita videa byla občas podprůměrná, příběh a vtip se nedal upřít. Jeden krátký film s tématem výletu do džungle a přepadení kanibaly mě doslova okouzlil.

24. 06. 2012
Letní tábory jako bezpečné řešení prázdnin

Každý rok zemře na zranění spojená s těžkými úrazy 150 dětí. Počty zraněných dětí s trvalými následky se každoročně pohybují v řádech tisíců a lehčí zranění postihne desítky tisíc dětí každý rok. Nemluvíme tady o rozvojovém světě ani o válečných zónách. Statistika zachycuje děsivou situaci v České republice. Přitom mezi nejvíce riziková prostředí paradoxně nepatří místa adrenalinových sportů ani silnice. Jedním z míst, kde dochází k úrazům, nehodám a jiným neštěstím nejčastěji, je domov a jeho bezprostřední okolí.

22. 05. 2012
Táborová lékárnička: zbytečnost nebo užitečná věc?

Pořídit ji v takovém složení, jaké vyžaduje příslušná vyhláška, není snadné a vyjde to i pořádně draho. Na druhou stranu dokáže v kritických situacích i zachránit život. Řeč je o táborových lékárničkách, tedy povinné zdravotnické výbavě, kterou musí každý organizátor dětského tábora zajistit.

02. 05. 2012
Motivace táborových vedoucích? Zážitky a sentiment

Každé léto se rodiče rozhodují, jaký tábor pro svého potomka vybrat. Ti zodpovědnější z nich si kromě vhodné lokality a ceny tábora „pohlídá“ zejména kvalitu táborových vedoucích. Právě ti jsou totiž podle Jaroslava Syrového, ředitele Centra dětí, alfou a omegou úspěchu u každého letního tábora: „Když vím, že mám za sebou tým dobrých lidí, na které je spolehnutí a kterým se dá věřit, nebojím se ničeho. Ani špatného počasí, zeměstřesení či zlobivých dětí.“

18. 01. 2012
Poslat dítě na lyžařský kurz? Rozhodně ano

Účastní se ho nejčastěji žáci 7. tříd základní školy a středoškoláci v prvním nebo druhém ročníku. Natáčí se o něm filmy, píší knihy. Většina z nás jej má v živé paměti, ať už jsme z něj vrátili před deseti, nebo čtyřiceti lety. Řada z nás při něm vyzkoušela svou první cigaretu, ale také první opravdový adrenalinový zážitek na sjezdovce. Ano, řeč je o lyžařském výcviku.

24. 10. 2011
Hit mezi rodiči i dětmi? Jednoznačně zimní tábory

Opravdovým hitem se v posledních letech stávají zimní tábory. Stále více rodičů přichází na to, že tábor není pouze doménou letních prázdnin a že i z těch jarních si dítě může odnést skvělé zážitky. S tábory o „jarňácích“ se roztrhl pytel – na co si dát pozor a jakou investici zhruba představují?

24. 10. 2011
Termíny jarních prázdnin 2012

Prázdniny - období na které se těší snad každé dítě školou povinné - a je úplně jedno, zda to budou prázdniny jarní, velikonoční, podzimní, vánoční nebo ty nejdelší - letní. Každé dítě je prožije po svém - na táboře, u prarodičů nebo s kamarády, ale vždy u úsměvem na tváři.

24. 10. 2011
Klíště - přenašeč nemocí kolem nás

Největším, hojně se vyskytujícím nepřítelem dětských táborů jsou klíšťata. Během pobytu dětí na táboře se s tímto celosvětově rozšířeným parazitem setkalo snad každé dítě.

21. 10. 2011
Nákup dětské lyžařské výbavy. Na co si dát pozor?

Lyžování – sport, který umí být krásný, zábavný, ale také nebezpečný a v neposlední řadě také pěkně drahý. Na to, jakou lyžařskou výbavu si pro sebe pořídit, má každý z nás svůj recept. Problém ale zpravidla nastává ve chvíli, kdy nastane čas na kupování lyží pro naše potomky. Nesmíme totiž zapomínat na to, že výběr správné „výbavičky“ se řídí poněkud jinými pravidly, než jsme zvyklí.

17. 10. 2011
Cyklotábor: Když se kola sypou před očima

Skvělá parta, príma vedoucí, hromady her a zábavy… A k tomu jízdní kola. Děti se podívají dál, uvidí toho víc a udělají něco pro svoji fyzičku. Prostě ideální letní tábor. Jenže tihle kovoví oři s sebou leckdy na druhé straně přinášejí nemalé technické potíže – často způsobené špatnou péčí. Jak se cyklotábory vypořádají s nenadálou závadou? A co jako rodič můžu udělat pro to, aby se kolo na táboře nerozbilo?

13. 10. 2011
Dětský tábor. Sterilní noclehárna, nebo dobrodružství v přírodě?

Každý rodič by měl být ve zdravé míře starostlivý a měl by dbát na to, aby bylo o jeho ratolest řádně postaráno za každých podmínek. Málokdo ale ví, že na hygienu a správnou organizaci tábora z velké částí dohlíží stát prostřednictvím zákonů. Ty myslí skutečně na všechno – od minimálního počtu záchodů po množství nepromokavých vrstev na stanech.

13. 10. 2011